4.19.2007

Eski Adetler... Yari 40 Banyosu, 40 Ucurma vs...

Her ay her yil bebek sahibi olmuyoruz, e oldugumuzda da her ne varsa yapmak lazim degil mi sooyle agiz tadiyla:) Eski adetler demistim gecenlerde... Lohusa serbeti, 40 ucurmasi vs gibi nefis adetler var. Eskiden bu tip seylere aman allahim ne kiro diye bakardim ve haykirarak kacardim, itiraf etmeliyim. Ama yaştan midir:) bilmiyorum, gercekten de hosuma gidiyor artik...

Yari 40 banyosu ve 40 Ucurmasini anlatmak istiyorum. Hem oglumda hem kizimda yaptim ikisini de.

YARI 40 BANYOSU:

40 gun bebek dogumundan itibaren cok onemli bir kilometre tasi. Hep 40 gun 40 gun derler ve ben nedir bunun kerameti diye dusunurdum. Bebegim olduktan sonra yasayarak anladim. 40. gunden itibaren bebegin hali tavri degisiyor, o artik 'kisi' oluyor. Daha bir farkli bakiyor, gazi gecmeye basliyor, emmesi kuvvetleniyor, kisacasi dunyaya alisiyor. Ilginctir ki tam 40. gunden itibaren bu degisikliklerin farkina varmaya basliyorsunuz. Neden budur ki, annenin lohusalik saltanati da 40 gun:) Artik naziniz sokmemeye basliyor (yapana tabi) Eskiden tabi lohusalik denen sey de bir ayri yasanirmis. Evin salonuna suslu puslu yatak kurulur ve anne orda yatarmis. Gelen ziyaretciler de anne orda yatar vaziyette otururlarmis. Komik bisey tabi gunumuz icin, ama annenin dinlenmesi icin faydali bir durummus. Tabi 40 gun yatmazmis anne, yari 40 banyosu da bu demek. 20. gun anne ve bebegi seremoniyle banyoya sokarlarmis, cunku 20. gun sonunda hem anne dinlenmis hem de bebegin gobek bagi dusmus olurmus.


Ben 20 gun yatmak ne kelime, birkac gun sonra disari attim kendimi ama bu banyo rituelini de bayila bayila yaptim. Banyoya giriyorsunuz, Oturup kucaginiza bebegi aliyorsunuz. Cikmadan once de iyi dileklerinizi soyleyerek bebege bir tas su dokuyorsunuz, tasin icine de:

1 kucuk taş - Taş gibi saglam olsun

1 altin - Omru bereketli olsun

diye koyuyorsunuz.

Bir yumurtanin yarim kabuguyla da birkac defa su dokuyorsunuz ki yumurta gibi tok, butun ve saglam olsun...


40 UCURMASI:

Eskiden bu 40 gun bebegi disari cikarmazlarmis. (Artik tabi birkac gunlukten itibaren cikariyoruz.) Dolayisiyla 40. gun disari cikmasi de ayri bir seremoniymis. Her ne kadar onceden cikarilsa da artik, yine de 40.gun disari cikarma ayri bir keyifli is. 40. gun bebegi alip bir buyuge goturuyorsunuz. Hazirlanmis

1 yumurta

Birkac tane seker

Biraz beyaz ip

oluyor.
Iyi dilekleri soyleyerek ipi basina koyuyorlar, uzun bir omru olsun saclari saglikla beyazlasin diye:)

Yumurtayi veriyorlar, yumurta gibi tok, bereketli bir omru olsun diye:)

Sekerleri veriyorlar, seker gibi tatli bir insan olsun diye:)


Evet hepsini de yaptim, ve cok da sevimli buluyorum:) 40 ucurmaya gelmek isteyen varsa bekliyorum! Yumurtalarim iplerim hazir:)

4.04.2007

Bebek Sekerleri

Okazyon oldu mu isin süsünü püsünü boyle fazlaca seven biri olarak elbette oglumun da kizimin da dogumlarinda gelen misafirlere bebegin bir hatirasi olarak verilmek uzere mini mini sekerler yaptirdim. Bunlar hastane odasina koyuluyor, sonra eve geciriyorsunuz, gelen herkes aliyor birer tane. Bu isi yapan birkac firma var Istanbul'da, her keseye gore de secenekler var. Ancak bu magazalardan yaptirmak yerine insan kendi de yapabilir ve cok daha da keyifli olabilir. Ferforje agaci yaptirmak kolay olmasa da su cicekcilerde olan uzun dekoratif dallar oluyor, mesela onlar kullanilabilir ve dallara mini boncuklar veya ponponlar yapistirilarak bunlara cikolatalar, sekerler asilabilirü kurdelalarla suslenebilir. Burada minik kutulara bademli drajeler koyulmus, bu kutularin benzerleri Eminonu'ndeki toptancilardan bulunabilir. Bulunamazsa da cikolatalar asilabilecek duruma getirilebilir.

Esasinda eskiden ne guzel adetler varmis, lohusa serbeti mesela... Bu, ozel bir seker. Aktariyelerde kalip seklinde satiliyor, icinde binbir turlu baharat var. Rengi kipkirmizi. Olcusune gore suya atip kaynatiyorsunuz, ev sahane kokuyor. Gelenlere de isteyene sicak isteyene soguk servis yapiyorsunuz, uzerine de dovulmus ceviz, findik vs atiyorsunuz. Bunun mantigi da hos, esasinda bu serbet lohusa annenin sutunu getirmeye yardimci oluyor. icindeki baharatlar ve seker (yeni nesil inanista sekerin sute bir etkisi olmadigi soylense de, besin degerini artirdigini dusunuyorum ben) buna faydali. Gelen herkesle bir bardak icse anne, tosuncuk gibi olur fosur fosur da sutlenir :) Neyse, oglumun dogumunda bir hevesle kaynatildi evde serbetler... Ben boyle eski adetlere de bayilirim, 40 ucurmasi, yari kirk banyosu vs gibi seyleri kacirmam:) -Bu adetleri de onumuzdeki bir yazıda anlatacağım- Gelin gorun ki butun serbetler elimizde kaldi. Cunku hadi size lohusa serbeti getiriyim dediginizde herkes her an diyette oldugu icin 'aman aman yok ben almiyim, mıkır mıkır...' gibi cevaplarla karşılaşıyorsunuz. Ya da o da ne diye soran da oluyor. Rengini gorunce dudagini degdirip fincanı kenara bırakanlar da:) Yakın olanlar sardırılmaya musait tabi bu durumda:)

Neyse, bir de yeni adetler var. Mesela hastane odası süslenmesi. Süs-püsün de bir dozu var:) Bana bu kadar saçma gelen az sey vardir heralde. Hastanede kalirken koridorda boydan boya habire yuruyorsunuz ameliyattan dolayi, ve ister istemez acik kapilardan iceri gozunuz kayiyor. Aman allah ne odalar var! Kadin para verip odayi bu hale sokturmus inanamiyosunuz... Odadaki kucuk yuvarlak masa saten ortu ile kaplanmis yere kadar, etrafini kurdela ile baglamislar. Yatagin etrafi tullerle sarilmis!! :) oraya buraya balonlar baglamislar.... Perdelerden tuyler sarkiyor... Icersi Alice Harikalar Diyari gibi... Hani sunu yapmak istiyorsunuz, birkac arkadasinizi toplayip kapidan kafanizi uzatip iceriyi isaret parmaginizla gostererek hihohaaaa hihahohaaaa diye gulup kacmak istiyorsunuz...
Neyse, benim tek süsüm iste bu hatira sekerleriydi. Dilek agaci gibi oldugu icin ayrica bir hos gorunuyordu bana gore:)
Eve ciktiktan sonra bir arkadasimiz da bunu yollamis. (Ustu daha kalabalikti) Cicege alternatif yeni moda oldugunu anliyorum. Cok da shik gorunuyor.






4.03.2007

Bebeklilik, Ask, Seks


Iki bebek sahibi ve 2. dogumunun uzerinden henuz 1 ay gecmis bir duble anne olarak dusunuyorum... peki bu yogunlukta askimiz ne olacak?
Tamam dogumgunu gecem ekstra bir durumdu, daha lohusa denen donemdeyim, geceleri minik bebek emzirmekle geciyor, uykusuzum falan filan. Normalde bir dogumgunu nasil gecerdi? Basbasa guzide bir yemek yenirdi, sonra belki birkac dostla bulusup geceye hareket katilirdi, eve gec saatlerde donulup hareketlendirilen geceye devam edilirdi...
Ben sansli kadinlardanim, ashko bir kadinin romantizm adina keyif aldigi seylerden haberdar olup kendisi de bizzat keyif alan bir adam. Bu, gercekten bir evlilik icin muthis onemli. Ama kadinin bundaki rolu de muthis muthis onemli tabi. Su ara hic de ask kadini gibi degilim oysa.


Neden mi... Surekli emzirmek ve dogum sonrasi hormonlarin kendini ordan oraya atmasindan dolayi surekli terli durumdayim. Evet dus diye birsey var, ama cikar cikmaz yine terlisin yine terlisin, banyoda kendine bir yasam alani kurman lazim.

Neden mi... ben aman kilo almiyim dur sundan yemiyim diyen bir kadin olmadim hamileliklerimde. Canimin cektigini yedim elim cikolata kutusundaydi, o gun cayin yanina cheesecake, bugun kahvenin yanina pasta borek tadinda takildim. Dogal olarak bir suru kilo aldim. Veeee.... bunun sonucu olarak da.... geceleri horluyorum... Evet bu korkunc bi itiraf ama yasadigimi inkar edemem... ben artik tombul ve geceleri horlayan bir kadinim...
Neden mi... ameliyat yerimin iyilesmesini bekledigim icin kapkalin kenarli kilotlar giyiyorum...
Neden mi...
e daha ne olsun...

Yazdiklarima soyle bir baktim da, bir de surekli pastirma, sogan falan yiyip ''hohhhh... kocacim bugun nasilsin gunun nasil gecti'' diye gezsem tamam olacakmisim artik ben:):)
...
Hersey bir tarafa, ashko bir gun bile aman sen de soyle oldun boyle oldun demedi, gercekten kendimi kotu hissettirmedi. Aksine tontis yanaklarla mutlu olmaya calisti:)

Acaba hayat eski hizina doner mi...