4.04.2007

Bebek Sekerleri

Okazyon oldu mu isin süsünü püsünü boyle fazlaca seven biri olarak elbette oglumun da kizimin da dogumlarinda gelen misafirlere bebegin bir hatirasi olarak verilmek uzere mini mini sekerler yaptirdim. Bunlar hastane odasina koyuluyor, sonra eve geciriyorsunuz, gelen herkes aliyor birer tane. Bu isi yapan birkac firma var Istanbul'da, her keseye gore de secenekler var. Ancak bu magazalardan yaptirmak yerine insan kendi de yapabilir ve cok daha da keyifli olabilir. Ferforje agaci yaptirmak kolay olmasa da su cicekcilerde olan uzun dekoratif dallar oluyor, mesela onlar kullanilabilir ve dallara mini boncuklar veya ponponlar yapistirilarak bunlara cikolatalar, sekerler asilabilirü kurdelalarla suslenebilir. Burada minik kutulara bademli drajeler koyulmus, bu kutularin benzerleri Eminonu'ndeki toptancilardan bulunabilir. Bulunamazsa da cikolatalar asilabilecek duruma getirilebilir.

Esasinda eskiden ne guzel adetler varmis, lohusa serbeti mesela... Bu, ozel bir seker. Aktariyelerde kalip seklinde satiliyor, icinde binbir turlu baharat var. Rengi kipkirmizi. Olcusune gore suya atip kaynatiyorsunuz, ev sahane kokuyor. Gelenlere de isteyene sicak isteyene soguk servis yapiyorsunuz, uzerine de dovulmus ceviz, findik vs atiyorsunuz. Bunun mantigi da hos, esasinda bu serbet lohusa annenin sutunu getirmeye yardimci oluyor. icindeki baharatlar ve seker (yeni nesil inanista sekerin sute bir etkisi olmadigi soylense de, besin degerini artirdigini dusunuyorum ben) buna faydali. Gelen herkesle bir bardak icse anne, tosuncuk gibi olur fosur fosur da sutlenir :) Neyse, oglumun dogumunda bir hevesle kaynatildi evde serbetler... Ben boyle eski adetlere de bayilirim, 40 ucurmasi, yari kirk banyosu vs gibi seyleri kacirmam:) -Bu adetleri de onumuzdeki bir yazıda anlatacağım- Gelin gorun ki butun serbetler elimizde kaldi. Cunku hadi size lohusa serbeti getiriyim dediginizde herkes her an diyette oldugu icin 'aman aman yok ben almiyim, mıkır mıkır...' gibi cevaplarla karşılaşıyorsunuz. Ya da o da ne diye soran da oluyor. Rengini gorunce dudagini degdirip fincanı kenara bırakanlar da:) Yakın olanlar sardırılmaya musait tabi bu durumda:)

Neyse, bir de yeni adetler var. Mesela hastane odası süslenmesi. Süs-püsün de bir dozu var:) Bana bu kadar saçma gelen az sey vardir heralde. Hastanede kalirken koridorda boydan boya habire yuruyorsunuz ameliyattan dolayi, ve ister istemez acik kapilardan iceri gozunuz kayiyor. Aman allah ne odalar var! Kadin para verip odayi bu hale sokturmus inanamiyosunuz... Odadaki kucuk yuvarlak masa saten ortu ile kaplanmis yere kadar, etrafini kurdela ile baglamislar. Yatagin etrafi tullerle sarilmis!! :) oraya buraya balonlar baglamislar.... Perdelerden tuyler sarkiyor... Icersi Alice Harikalar Diyari gibi... Hani sunu yapmak istiyorsunuz, birkac arkadasinizi toplayip kapidan kafanizi uzatip iceriyi isaret parmaginizla gostererek hihohaaaa hihahohaaaa diye gulup kacmak istiyorsunuz...
Neyse, benim tek süsüm iste bu hatira sekerleriydi. Dilek agaci gibi oldugu icin ayrica bir hos gorunuyordu bana gore:)
Eve ciktiktan sonra bir arkadasimiz da bunu yollamis. (Ustu daha kalabalikti) Cicege alternatif yeni moda oldugunu anliyorum. Cok da shik gorunuyor.






9 yorum:

Açalya dedi ki...

Ilginc guzel bir hediye agaci olmus, hemsireler, doktorlar ve ziyaretcilr icin.Gozumun onune geldi o kadinlarin odalari...

nimetin.blogspot.com dedi ki...

evet bu doğum odası süsleme işi yeni çıktı:) ben doğum yaptığımda doğam katı tamirdeydi onkolojik hastaların yattığı yerde tek kişilik oda vardı orada yatmıştım. yan odamda 20 li yaşlarındaki bir kız son gününü yaşıyordu. onun bağırma sesini duymamak için kapılarımızı sıkı sıkı kapatıyorduk. şimdi bu ordamda düşünsene benim odamın süslendiğini, bir cocukla mutlu mutlu odama geldiğimi.. etrafa nispet yapar gibi. hakkaten oda süslemenin lüzumsuz olduğunu düşünüyorum bende. Ne olsa hastane orası. Hep mutlular yok. Yan odanda ne olduğunu bilemiyorsun.

nimet

yummymummy dedi ki...

Sevgili Acalya, darisi senin basina diyorum:)
Sevgili Nimet, hakikaten talihsiz bir durum olmus senin ki de, insanin icine sinmez mutlu anlari yahu:( hayatin kendisi esasinda iste tami tamina da bu... sen bir hayat verirken orda birinin hayati sonlaniyor.

Adsız dedi ki...

Bu susleme isini doya doya yasamistim elhamdulillah :) gercekten cok zevkliydi :)

Serra dedi ki...

cok tatLi gorunuoLar ya, ne guseL..

~Serra

Annelog Atölye dedi ki...

Çok geç kalmışım tebrikte! Kurabiye'ye öncelikle hoşgeldin ve sağlıklı uzun bir yaşam diliyorum diyeyim. Taze anne, baba ve tabii ki abiye de tebrikler, birarada mutluluklar dilerim.
Şekerlere bayıldım:)

KUGUU dedi ki...

Ne guzel olmus ama ben yine de lohusa serbeti gibi adetlerimizin kaybolmamasini dilerim. yenisi de olsa ama eskiler de bilinsin. Yazinda bahsettigin 40 ucurma veya yarikirk banyosunu da ben bilmiyorumusum bak, anlatacagm demissin, anlatmani bekleyecegm YUMMYcgm. Bu arada bebegimiz nasil? Kokla onu benim icin gidisindan mis gibi.

AsYa dedi ki...

yummy 2 çocuktan fırsat bulup yazamadın sanırım..şekerler çok şeker de:) seni de merak ettik şekerim :)))

yummymummy dedi ki...

Sevgili Minik Patikler,
Isin tadi tuzu da bu zaten, di mi:)

Sevgili Serra,
Darisi senin de basina:)

Sevgili Annelog,
Unuttun beni sandim:)

Sevgili Kuguu,
Hosgeldin!:) yok olmayiniz merakta birakmayinis:) Simdi ilk yazimin konusu bu olacak:)

Sevgili Asya,
Haklisin bu sefer yine uzatmisim arayi:( gunler sular seller gibi valla....