4.19.2007

Eski Adetler... Yari 40 Banyosu, 40 Ucurma vs...

Her ay her yil bebek sahibi olmuyoruz, e oldugumuzda da her ne varsa yapmak lazim degil mi sooyle agiz tadiyla:) Eski adetler demistim gecenlerde... Lohusa serbeti, 40 ucurmasi vs gibi nefis adetler var. Eskiden bu tip seylere aman allahim ne kiro diye bakardim ve haykirarak kacardim, itiraf etmeliyim. Ama yaştan midir:) bilmiyorum, gercekten de hosuma gidiyor artik...

Yari 40 banyosu ve 40 Ucurmasini anlatmak istiyorum. Hem oglumda hem kizimda yaptim ikisini de.

YARI 40 BANYOSU:

40 gun bebek dogumundan itibaren cok onemli bir kilometre tasi. Hep 40 gun 40 gun derler ve ben nedir bunun kerameti diye dusunurdum. Bebegim olduktan sonra yasayarak anladim. 40. gunden itibaren bebegin hali tavri degisiyor, o artik 'kisi' oluyor. Daha bir farkli bakiyor, gazi gecmeye basliyor, emmesi kuvvetleniyor, kisacasi dunyaya alisiyor. Ilginctir ki tam 40. gunden itibaren bu degisikliklerin farkina varmaya basliyorsunuz. Neden budur ki, annenin lohusalik saltanati da 40 gun:) Artik naziniz sokmemeye basliyor (yapana tabi) Eskiden tabi lohusalik denen sey de bir ayri yasanirmis. Evin salonuna suslu puslu yatak kurulur ve anne orda yatarmis. Gelen ziyaretciler de anne orda yatar vaziyette otururlarmis. Komik bisey tabi gunumuz icin, ama annenin dinlenmesi icin faydali bir durummus. Tabi 40 gun yatmazmis anne, yari 40 banyosu da bu demek. 20. gun anne ve bebegi seremoniyle banyoya sokarlarmis, cunku 20. gun sonunda hem anne dinlenmis hem de bebegin gobek bagi dusmus olurmus.


Ben 20 gun yatmak ne kelime, birkac gun sonra disari attim kendimi ama bu banyo rituelini de bayila bayila yaptim. Banyoya giriyorsunuz, Oturup kucaginiza bebegi aliyorsunuz. Cikmadan once de iyi dileklerinizi soyleyerek bebege bir tas su dokuyorsunuz, tasin icine de:

1 kucuk taş - Taş gibi saglam olsun

1 altin - Omru bereketli olsun

diye koyuyorsunuz.

Bir yumurtanin yarim kabuguyla da birkac defa su dokuyorsunuz ki yumurta gibi tok, butun ve saglam olsun...


40 UCURMASI:

Eskiden bu 40 gun bebegi disari cikarmazlarmis. (Artik tabi birkac gunlukten itibaren cikariyoruz.) Dolayisiyla 40. gun disari cikmasi de ayri bir seremoniymis. Her ne kadar onceden cikarilsa da artik, yine de 40.gun disari cikarma ayri bir keyifli is. 40. gun bebegi alip bir buyuge goturuyorsunuz. Hazirlanmis

1 yumurta

Birkac tane seker

Biraz beyaz ip

oluyor.
Iyi dilekleri soyleyerek ipi basina koyuyorlar, uzun bir omru olsun saclari saglikla beyazlasin diye:)

Yumurtayi veriyorlar, yumurta gibi tok, bereketli bir omru olsun diye:)

Sekerleri veriyorlar, seker gibi tatli bir insan olsun diye:)


Evet hepsini de yaptim, ve cok da sevimli buluyorum:) 40 ucurmaya gelmek isteyen varsa bekliyorum! Yumurtalarim iplerim hazir:)

16 yorum:

KUGUU dedi ki...

Supermis ikiside YUMMYcgm. Allah kabul etsin dileklerinizin hepsini. Amin.

AycA dedi ki...

Sevgili Yummy.. neden 15 gün önce görmedim blogunu..:) yarı 40 Banyosunu yapardım .. 40 uçurmayı yapacağım ama yarı 40 banyosunu bilmiyorudum Hoş bizim göbeğimiz 20. günde düştü ve 2 gün sonra banyo yapabilirsin dedi doktorlarımız..Neyse geç olsun güç olmasın. 4 gün sonra 40 uçuracağız..
Sevgilerrr..

enne dedi ki...

Ben de şeyi duymuştum. 40 günden sonra en uzak akrabaya gidilirmiş ki bebeğin ömrü uzun olsun diye. Bu da sanırım aslında evde sıkılan annelerin biraz daha fazla dışarıda kalması için söylenmiştir ama yine de güzel.

Bizde de gelen bebeğe kesme şeker, yumurta verilir, saçına un sürülür (saçları beyazlaşana dek sağlıklı yaşasın diye)

Ne güzel adetler var değil mi?

AsYa dedi ki...

oo demek bunlarda var bizi bekleyen, doğumdan sonra da çok işimiz var desene..bebek 20 gün yıkanmıyo mu yani..göbeği düşmeden yıkanmıyo mu? ee benim bebiş ağustos sıcağında gelicek napcaz o sıcaklarda bunalıma girer bebiş yıkanmazsa ama:(

AsYa dedi ki...

yummycim bebişin resmini de koysana ...büyümüştür şimdi..

anne dedi ki...

ahh mis kokulu mini bebişler:)bizimki öyle köksöktürdü ki bize o aralar yeni bir bebişi hiç gözüm almıyor, ama bu bebiş özlemeyi engellemiyor:).biz de anneannemin direktifleriyle içinde 40 taş sayılı banyomuzu yapmıştık.40 gezmesinde Ebru Teyzemizin şahane hazırladığı pembe tüle sarılı yumurta, şeker ve saça sürülen un..ben seviyorum böyle şeyleri ya..çok vakitsiz bi araya denk geldiğinden dişbuğdayını yapamadım diye üzülmüştüm.:(ha, bi de annemlerin yan komşusu bu 40 banyosunda taşı huyunu suyunu sevdiği birine saydırıyordu, huyu suyu ona benzesin diye.(kızımınkileri ben saydım huhuhu:)

yummymummy dedi ki...

Cok tesekkurler Kuguu!

Ayca esasinda yikamaniz doktorunuza bagli biraz da, yani bazisi gobek dusmesini bekletmiyor bazisi bekletiyor... Bu adete bakarsan eskiden hepsi bekletiyormus demek ki. Hayirli 40lar efeniim:))

Enne ben bu uzak akraba isini sevdim:) Evet unu ben de duymustum o da seker bisey.

Asya doktorun yika derse kesin yika, bir kismi bekletmiyor. Agustos sicaginda isin kolay degil son aylarin yaza denk gelmesi kolay degildir sanirim, ben ikisini de kışın geçirdim ama yaz olsaydı epey şişerdim mutlaka. Bol şans diliyorum! Kızımın en güncel resmini koyarım bir ara:)

Hoşgeldin anne:) Ya evet bak ben unutmusum dis bugdayi da hos bi adet. 40 taşı duymamıştım huyu suyu sevilen birine saydırmak da süper olmuş bence:) Ayrıca evet bu adetler de senin o tüllere sarmak falan gibi kokoşlaştırılabilir daha da şık olur:)))

BALDAN TATLI dedi ki...

Dolaşıken buldum bloğunuzu. Bende oğlum olmadan nedir bunlar derdim. Ama oğlum kırk banyosunu sizin gibi bayıla bayıla yaptım. Sadece banyo küvetinin içine birde temiz süpürge parçaları koymuştu annem. Nedenini ise bilmiyorum. Kırkında dışarıya çıktığımızda da, ziyaret ettimiz kimselerde (buna bir nevi kırk uçurması deniyor) bebeğe yumurta veriliyor üretken olsun diye. Birde saçına başına hafifçe un sürülüyor, kızsa saçı erkekse bıyıkları beyazlayana kadar uzun ömürlü olsun diye. Ne diyelim adet denilmiş bunlara işte.Sevgiler..

Ben Ona Resmen Asigim dedi ki...

Bende senin gibi önceleri burun kıvırmıştım bu adetlere hatta yapanlara gülmüştüm. Ama oğlum doğduğunda bizde 40 gezmesi yapıp yumurtayı şekeri almıştık. Hatta birde diş buğdayı yapmıştı annem oğlumun ilk dişi çıktığında.

Bizim göbeğimiz 23. gün düşmüştü ama oğlum temmuzda doğduğu için biz 2. günden başlayarak yıkadık ama göbeğini mutlaka elinle kapatıyorsunki ıslanmasın.

hayal dedi ki...

merhaba
ben de istiyorum 40 ucurmak, kime gideceğim ki bu koca şehr-i istanbulda uzakta oturan bir yakın akrabamız yok :(
bir de, pratikanne'nin bloguna yazdiginiz eski bir yorumdaki bakici bulmayi organize eden iki bayanin kim oldugunu ogrenmek isterdim :)

gochemoche dedi ki...

bende eskiden bir ansiklopeside, yumurta koyarsan cocuk gurbuz olur diye bir yazi okudum, ve hemen anneme kim ben dogdugumda yumurta getirdi dedim. evet komsumuz F. teyze getirmis, hala gurbuzum haberin olsun :P ama yemek konusunda annemleri kic uzmedim, ne verirlerse yedim :)

Serra dedi ki...

iLginc ya, biz de yapicak miyiz acaba :)

~Serra

Binnur A. Ö. dedi ki...

bu konuda benim de yazacaklarım var. ama onu bosver. neden uzun zamandır yeni yazı koymuyorsun (nedeni belliiiiii: 2 . kez anne olmuşsun : hehehehehehe. güuleyim guleyim. ben de olursam sen de gülersin )

Aslı Cin dedi ki...

Çok güzel adetlerimiz var, ama ben hepsini yapamamıştım. En çok severek şu, Diş buğdayını yaptık, çok keyifliydi.

Adsız dedi ki...

ben dedim ki bu adetleri hiç duymamıştım

Adsız dedi ki...

BEN DE ESKIDEN BU ADATLERİ SACMA BULURDUM.AMA YASLANDIKCA(SEN USTUNE ALMA )DAHA BİR SEVİMLI GOZUKMEYE BASLADILAR.