5.18.2007

Huysuz bebek kalmasin

Benim hayatimda cok onemli bir konu, sut tartısı...

2 bebekten sonra yasadigim ve ogrendigim seyler arasinda onemli bir yeri olan bilgi sudur; karni tok, gazi olmayan ve sicak bebek huzurludur, uyur da uyur. Uyudukca da buyur. O uslu bir kizdir/oglandir.

Soyle bir senaryoyu yasamayan cok az kisi vardir sanirim: Bebeginiz acikmistir, emzirirsiniz. (Bir emzirmede her 2 gogusun de verilmesi tavsiye edilir. Ancak son sut denen, o gogsun dibindeki daha yogun ve besin degeri yuksek olan kismi da mutlaka vermek gerektigi icin bir gogsu erken birakip digerine gecmemek de gerekir.) Bir sure sonra bebegin gozleri kaymaya baslar, mayismistir. Cunku mayismak icin butun sartlar hazirdir; Orada sicacik ve anne kokusunda karnini doyurmak icin emerek yorulmaktadir. Her mayisma doyduguna isaret degildir cunku bebek, bir ogunde almasi gereken miktarin %70ini alarak doyuma ulasmis hisseder ve mayismanin da etkisiyle bir an once uyumak ister. Iste tam o anda anne, tamamdir bu tatli minik sey doydu der ve yari kaymis olan o minik seyi memeden ayirir.

Iste yanilinan nokta tam da burasidir. Ipucu yukarda sakli. Esasinda bebek %70 ini alip tamam bana simdilik bu kadar yeter demistir. Onemli olan bunu tespit ederek kacmasina izin vermemek, beslemeye devam etmektir.

Peki bu nasil yapilacaktir?

Uygulamaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza da danismanizi tavsiye ettigim, benim cocuklarimi buyuttugum/buyutmekte oldugum yontemdir sut tartisi.


Evinize sunun gibi bir tarti aliyorsunuz. Bu doktorunuzun muayenehanesinde bebeginizi rutin kontrolunde tarttigi tartinin aynisi esasinda. Bebeginizi, beslenme once uzerinde ne varsa oldugu gibi tartiyorsunuz. Emzirmeye basliyorsunuz. Doydugunu dusunmeye basladiginizda da tekrar tartiyorsunuz. Almasi gereken cc 'yi almissa birakabilirsiniz, almamissa devam...

Soru: Almasi gereken cc'yi nasil bilecegim?
Cevap: Konu da bu zaten. Bu bir formul isi. Formul su (normal bebekte, prematurelerde degil);

0-3 ay: bebegin ciplakken o gunku kilosu x 180 / ogun sayisi.
3-6 ay: bebegin ciplakken o gunku kilosu x 150 / ogun sayisi

Orneklendirelim. Benim kizim su anda 5450 gr. ve 2,5 aylik. Dolayisiyla:
5450 x 180 / 7 = 140cc almasi gerekiyor ogun basina.

3. ay ile birlikte beslenme aralari acildigi yani ogun adedi de azaldigi icin kilo basina 150'den hesaplamaya basliyoruz.

Bebeklerimin ikisi de beslenirken uyuya da kalsalar, eger almalari gereken miktari almamislarsa mutlaka tamamlatmaya calistim. Gercekten cok da faydasini gordum. Bebegin ilerki yemek yeme aliskanliklarinin, ilk beslenmesinden itibaren olustuguna inananlardanim.
Bebeklerin karni tok olsun, guzel uyusun, cabuk buyusun:)

14 yorum:

KUGUU dedi ki...

YUMMYcgm hic bunu duymamistim. Bilgi paylasmak ne guzel birsey, gonlune saglik canim. Kizla oglani sut kokulu mis gidilarindan operim.

BALDAN TATLI dedi ki...

Valla iyi akıl. İkinciye hamile kalırda doğurursam denemeye değer. Bende pek kararsız kaldım bu hamilelik işinde yaa. Sevgiler..

Ben Ona Resmen Asigim dedi ki...

İlginç bir şey ilk defa duyuyorum bende hep acaba doymuş mudur stresi çok yaşamışımdır.Peki benim sorum var eğer emzirirken kakasını yaparsa ne olucak, ki benim oğlum genelde emzirirken mutlaka kakasını yapardı.

yummymummy dedi ki...

Kuguucum, sut kokulu deyince aklima geldi, derler ki, Tanri'nin varligina yaklasmak icin bebeginizi koklayin... :) ne hos dimi?

Baldan tatli hic dusunme dusundukce zor gelir cunku:) Baldan tatlidan da tatli bisey gelir bakarsin:)

Asikcim cok dogru bir soru, beni de dusundurmustu bu; ama vucut agirliginda herhangi bir degisiklik yapmiyormus cunku o kakalar icerden disari cikiyor sadece, yani ucup gitmiyor. Ben de seyi merak etmistim acaba bezde jellesen cisler agirlik degistirir mi yaniltir mi falan hayir onun da oyle bir foksiyonu yok. :)

Pratik Anne dedi ki...

Ben de bunun co kfaydasini gordum. Ama ben bunu eve almadim da burada lactation consultant denilen hatunlardan cagirdigim zaman beraberinde getirmisti. Hem olcup hem de emzirme seklime, sureme, oglanin emis hizina ve gulp gulp larina bakmisti. Hakikaten cok hassas terazi.
Yavruslara opucukler.

AsYa dedi ki...

ben açıkçası bebişin halinden tavrından doyduğunu anlamaktan yanayım:) bu kadar da bilimsel olmamak lazım belki..gel bakalım efe bakalım kaç ml süt içmeyi becerdin tartalım bi seni :)
bunu tartmadan beceremez miyiz ki..ben annelik içgüdülerime güvenmek istiyorum bu konuda..ama ilk defa duyduğum çok ilginç ve kesin bir yöntem..seni tebrik ederim bunu uyguluyosan

yummymummy dedi ki...

Pratikcim sanslisin, orda anneler icin kolayliklar sunan bir cok hizmet var, lactation consultant'i hic duymamistim ne guzel bir servis... Guzel ulkemde ne yazik ki evinde alabilecegin devletin sagladigi herhangi bir hizmet duymus degilim. En azindan buyuk sehirlerde. Kirsal bolgede sanirim saglik ocaklari daha iyi calisiyor, annelere daha yardimcilar.

Asyacim, bu yontem zaten herkese gore degil. Bazi anneler fazla bilimsel, ve hatta sunnilestirme falan olarak da dusunebilirler. Bebeklerimin ilk 15 gunlerinde bir bebek hemsiresiyle anlasmistim ve hem duzenin oturmasi hem babayla egitimimiz hem de dogum sonrasi dinlenmem uzere cok faydasini gormustum. Bu metodu eve o getirmisti. Kullanmaya devam ettim ve kendimce cok faydasini gordum :)

KUGUU dedi ki...

Evet cok hos bir sozmus canim:)

Adsız dedi ki...

sorması ayıp ne kadar bu tartı? bir de öğün sayısını nasıl belirliyorsunuz? çocuk bunun üstüne konunca uykusundan uyanmaz mı(ses, soğuk)?
şimdilik bu kadar:)
eşiniz ne bu hemşire ne bu tartı falan hiç demedi mi yahu:))))
sevgiler sevgiler
kulpsuz

Annelog Atölye dedi ki...

anne sütü gibisi var mı? Bol bol içsin büyüsün minik kıjın:)

Aslı Cin dedi ki...

Hmmmm, bizimki hiç doymazdı ki!!!

yummymummy dedi ki...

Merhaba kulpsuz, hosgeldin... Tartinin ne kadar oldugunu inan hatirlamiyorum alali 1,5 yil kadar oldu oglumun dogumunda almistim. Ama soyle bir hoslugu var, uzerindeki tabla cikiyor ve mutfakta hassas tarit olarak kullanmaya devam edebiliyorsun. Eger pisirmeye merakliysan yatirim bosa gitmez yani:) Tartinin uzerine en hafifinden ortumsu birsey koyarsaniz buz gibi seyin ustune koymamis olursunuz bebegi. Uyanmaya gelince, eger derin daldiysa uyanmiyor, derin dalmadiysa zzten henuz tam doymadi demektir emzirmeye devam:)Esime gelince:) hemsire bizim arkadaslarimizin cok faydasini gordugu birsey oldu bunu ikimiz de dinledik ve gorduk dolayisiyla o da bana cok destek verdi.

Selam annelogcum, butun annelerin sutu bol keyfi yerinde olsun dimi:) en guzel dilek bu iste!

Asli sut mu azdi yoksa minik sey mi daha-dahaciydi? Umarim yemegi seven cinstendir :) oyleyse ne mutlu sana!

nimetin.blogspot.com dedi ki...

yummy bu yazıyı nazan yeni doğduğunda okusaydım keşke:)))
maşallah çok tatlı ya:))

nimet

yummymummy dedi ki...

Nimetcim olsun yine dogurman icin bak baska bir sebep:) Cok tatli dedigin resimdeki veletse o benimki degil, webden buldum o resmi:)