2.11.2007

Oyun Ruhun Gidasidir

1 yasinda bir oglunuz varsa (resimdeki benimki değil:) artik onu sürekli birseylerle mesgul tutmaniz lazim demektir. Sıkılması bir yana, beyinsel ve sosyal gelisimi icin artik buna ihtiyaci var. Evde tabi bir sure sonra artik birseyler kisirlasmaya basliyor. Kendi oyuncaklariyla ilgili ben soyle bir yontem buldum, 2ye ayirdim ve bir bolumu 3-4 gun sakliyorum, diger bolumle oynuyor; sonra saklamis oldugum bolumu cikariyorum ve yeni define bulmus gibi onlarla oynuyor, onlarin yuzune bakmamaya basladiginda diger bolumu cikariyorum... gibi devam ediyoruz. Tabi esasinda birkac saatte hepsini kesfedip sıkılıyor o ayri, ama tencerelere kasikla vurup ses cikarma, cesitli mutfak esyalarindan oyun uydurma falan gibi aktivitelerle destekliyoruz... :)

..Ben sansli bir cocuktum. 24 daireden olusan apartmanimizin onunde kocaman bir bahce ve benimle yaşıt 5 kız daha vardi. Boylece TV cocugu olarak buyumekten yirttim.

Oglum icin en buyuk kaygim bu simdilerde. Oyle bir sehirde yasiyoruz ki cocugun eline para verip bakkala yogurt almaya yollayamazsiniz. Elindeki uc kurus icin bir tinerci cikabilir karsisina. Iste bu yuzden ona sosyallesebilecegi ortamlar yaratmak zorundayiz. Evet cocugu olan arkadaslarla daha sık bir araya gelmek bir cozum, ama iste her zaman olamiyor...

Ben bu sosyal gelisim isini ciddiye alip oglumu oyun grubuna yazdirdim. Yaklasik 2 aydir gidiyoruz. Levent'te Gymboree diye bir okul burasi. (iyice abartip)1-2. aydan itibaren baslayabiliyorsun ve bildigimiz kur mantiginda ilerliyor konu. Su anda oglum 3. seviyede, yani 10-16 aylik cocuklarla beraber. Haftada 1 gun 1 saat gidiyoruz. Ilk birkac ders benim icin de cok ilgincti, cunku kendi cocugumla ilgili bir suru sey kesfetme firsati yakaladim. Ilk kez 4-5 cocukla birden ayni ortamdaydi, onlarla nasil iliski kuruyordu, oyunlara katiliyor muydu, gozuyle beni ariyor muydu, ne zaman sıkılıyordu, fiziksel gelisimi akranlarina gore nasildi, vsvs bir suru gozlemim oldu. Cok da keyif aldim.

Cunku oglum son derece mutlu oldu. Bu yasta baska bebeklerle oyun kurmak gibi bir durum zaten yok, sadece kisa iletisimler yasaniyor, ama yine de ortam, oyunlar, degisiklik onu cok mutlu etti.

Boyle toplu ortamlarda bebekleri annelerin yetistirme tarzlarina (ve elbette bebeklerin kişiliklerinin de etkisi var) göre cok guzel ayristirabiliyorsunuz. Kimi cocuk muthis anneci, annesinden ayrilmiyor, sosyallesemiyor. Genelde bu annenin de belki gizliden hosuna gittigi icin tersi icin ciddi cabalamiyor. Onlar ooyle dizdize oturuyorlar. Kimisi ozgur ruh, orda toplu oyun oynaniyor, onu tutabilmek imkansız kafasinin estigi yere emekliyor. Kimisi sen-sakrak, butun oyunlara katiliyor, egleniyor... vsvs daha bir suru tipleme var tabi.
Derse gelince, ortamda herşey (yer dahil) yumuşak içi sünger dolu renkli şeyler. Büyük objeler var, kaydıraklar, üstüne binip zıplamalık, sürünmelik, her türlü zıpırdamalık şeyler var. Bunlarla birşeyler yapılıyor.. birlikte şarkılar söylenip sabun baloncukları üfleniyor.. bir ara ortaya oyuncaklar dökülüp bunlarla takılınıyor.. jimnastikvari kas geliştirici şeyler yapılıyor..
cok sosyaliz coook:):)

6 yorum:

Serra dedi ki...

ay ne guseL bi$imi$ buu. ogLun cok $ansLi, ma$aLLah :)
di$ari gonderme konuSunda hakLisin, ben cocukken bakkaLa gidip geLirdim hicbi$i oLmazdi. $imdi karde$im kocaman (16 ya$inda), bostancinin gobeginde tinerciLerLe biLe kar$iLa$abiLio, maLasef. Ortam hic ii diiL yani, dikkat etmemiz Lazim.

~Serra

KUGUU dedi ki...

cok ilginc ama bana uzucu geldi. senin oglushun icin degil sakin yanlis anlama ama bu nesil icin zaten uzulrudum simdi seninki en taze engenc olani bunu okuyunca daha da uzuldum.
senin de deigin gibi biz tv yada bilgisayar bilmeden arkadaslarimizla apartmanda bahcede oynayarak buyuduk . simdi biz onlşar icin uzuluyoruz ama onlar bunu yasamdgi bilmdigi cin zaten uzulmuyor. Yine de o gunleri isterim. Aksamlari bile yemekten sonra disari cikardik tum apartman cocuklari...

yummymummy dedi ki...

Serracim, kesinlikle haklisin aynen dikkat etmeli..

Yaa Kuguucum iste boyle artik... Evet ben de aksam yemekten sonra disari cikip arkadaslarla cekirdek citleten bi nesildenim ama malesef cocuklarimiz boyle olamayacak.. Yani en azindan Istanbulda yasayan cocuklar... 'sokaga cikmak' diye bisey vardi eskiden, simdi cocugunu hangi sokaga birakacaksin ki??

Açalya dedi ki...

Sevgili yummymummy, simdi blogunu uzun zamandir ziyaret etmedigimi farkettim...E sen bu ayin sonunda yada Mart basinda doguracaksin o zamaaaannn! Sana simdiden kolay bir dogum diliyorum, darisi basima diyorum bir de...

yummymummy dedi ki...

Hosgeldin Acalya! darisi senin basina, en kisa surede minik Dante'yi kucakla:)

Adsız dedi ki...

Have you ever thоught abоut ωrіting an еbоok or
gueѕt authοring оn οtheг sites?
I have a blog based upon оn the same informatіon
you ԁiscuss anԁ woulԁ really like to have you sharе ѕome storіeѕ/infoгmation.
I know mу rеaderѕ would apρreciate
your worκ. If you are even гemotely interested, feеl free to ѕend me an e-mail.


Ηerе іѕ my wеb blog: ma埤inle